200 gram zdrowia. Jabłko nie jedno ma imię

jablko sm  Fot._FreeImages.com

Wraz z końcem lata, porzucamy wakacyjne, egzotyczne jadłospisy i wracamy do dobrze znanych nam smaków. Szczególnie do owoców z rodzimych polskich sadów. Wśród nich znajduje się jeden faworyt – jabłko. Czasem jednak zapominamy, że ten kulisty owoc, o soczystym i chrupiącym wnętrzu, potrafi niejednokrotnie zaskoczyć w kuchni.

Owoc zakazany?

Na całym świecie istnieje ponad 7,5 tysiąca odmian jabłek, ale tylko ok. 100 z nich trafia na sklepowe półki. Co ciekawe, Polska jest jednym ze światowych liderów produkcji. Rocznie sprzedajemy ich niemal 3 miliony ton, a wyprzedzają nas tylko Chiny i USA. Jabłko jest jednocześnie jednym z najsilniej zakorzenionych owoców w kulturze europejskiej i już od mitycznych czasów stanowi symbol nieśmiertelności, zdrowia, urodzaju i dostatku. I choć wielu kojarzy je również z biblijną przypowieścią, niewiele ma wspólnego z owocem zakazanym.

200 gram zdrowia

Popularne angielskie przysłowie mówi: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Co ważne, dietetycy to potwierdzają! Jabłka zawierają dużą ilość witaminy C, a także B, A, E, D i K. Są również bogate w potas oraz inne minerały. Zawierają także pektyny, które pomagają oczyszczać organizm z substancji trujących oraz dużą ilość błonnika. Oczywiście zawartość tych składników zmienia się w zależności od odmiany jabłek
i sposobu ich przygotowania. Można jednak z całą pewnością stwierdzić, że jabłka wzmacniają nasze serce, odporność, układ nerwowy oraz pomagają w trawieniu. Dlatego ciężko się dziwić, że zwrot „rumiany jak jabłko” od setek lat funkcjonuje w naszym języku, jako określenie osoby będącej okazem zdrowia.

Jabłkowa różnorodność w kuchni

Jabłka można spożywać i przygotowywać na wiele sposobów. Na „świeżo” ze skórką lub bez, posiekane, starte zmiksowane, ugotowane, upieczone, wyciskane czy też suszone. Możliwości jest wiele. Dla jesiennego menu ważne jest jednak przede wszystkim to, że są one doskonałym dodatkiem do wielu dań. Prócz sięgania po oczywiste przepisy jak sałatki owocowe, warto wyszukać recepturę na inne desery, mięsa czy sosy z jabłkowym akcentem. Nie można także zapomnieć o świeżych sokach jabłkowych, które w przeciwieństwie do kupnych zawierają mnóstwu wartościowych składników.

Warto zwrócić uwagę, że tego lata swój renesans przeżyło bąbelkowe zastosowanie jabłek.
Polacy po latach ponownie odkryli cydr- nisko procentowy napój produkowany z dojrzałych jabłek o orzeźwiającym smaku. – Cydr to napój powstały w wyniku naturalnego procesu fermentacji soku z jabłek. Ze względu na surowiec,
z którego powstaje nie zawiera glutenu, polecany jest więc jako alternatywa dla piw smakowych – tłumaczy Aneta Trojak, biotechnolog Cydru Dobrońskiego. – Intensywny owocowy smak i zbilansowane nasycenie dwutlenkiem węgla sprawiają, że cydr gasi pragnienie, nie powodując przy tym uczucia przepełnienia– dodaje. Co jednak ważniejsze, jest także świetnym dodatkiem do różnego rodzaju potraw.

Deserowe inspiracje

Choć wśród wypieków króluje oczywiście tradycyjna polska szarlotka, coraz częściej pojawia się
w nieszablonowych wydaniach. Na popularności zyskują także jabłkowe kremy, sorbety, tarty i serniki, w których jabłka łączy się nie tylko z cynamonem, ale też dającym słodki posmak karmelem. Warto pamiętać, że do jabłkowych deserów najlepsze są odmiany słodkie i twarde, jak gala lub rubin, których smak najlepiej skomponuje się z brązowym cukrem.

Cydrowy krem jabłkowy – 4 porcje

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 5 lasek cynamonu
  • 3 szklanki Cydru Dobrońskiego

Mleko i cukier podgrzewamy na średnim ogniu, nie doprowadzając do ich zagotowania. Następnie dodajemy je do wcześniej ubitych jajek. Powstały krem, mieszając, gotujemy do momentu zgęstnienia. Przelewamy do żaroodpornych miseczek i umieszczamy na każdej
z nich laskę cynamonu. Gotujemy je na parze przez ok. 10 minut. Następnie, zostawiamy je w naczyniu pod przykryciem na 5 minut. Studzimy i odstawiamy na godzinę do lodówki, przygotowując w tym czasie syrop cydrowy. Cydr Dorbroński gotujemy w rondelku z laską cynamonu przez 15 minut, cały czas mieszając. Gotowym syropem polewamy schłodzone kremy i podajemy gotowy deser.

Cydrowa kaczka z jabłkami i czerwoną kapustą – 4 porcje

Składniki:

  • 50g masła
  • 1 czerwone jabłko,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 4 (około 800g) filety z piersi kaczki
  • 1/2 drobno rozdrobnionej czerwonej kapusty
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 szklanka (250 ml) Cydru Dobrońskiego
  • 1/2 szklanki (125ml) z bulionu z kurczaka
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kminku

Jabłka z cukrem karmelizujemy na stopionej wcześniej połowie masła. Gotowe przekładamy na talerz i przykrywamy folią albuminową, dla utrzymania ciepła. Na tej samej patelni smażymy piersi z kaczki obtoczone w soli i pieprzu do momentu, aż będą miały złoty kolor. Następnie przekładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180° C i pieczemy ok. 10 minut.

W między czasie przygotowujemy czerwoną kapustę. Resztę masło topimy i smażymy na nim kapustę z czosnkiem przez ok. 2 minuty. Dodajemy do niej Cydr Dobroński i bulion z kurczaka. Gotujemy 10 minut aż kapusta zmięknie i płyn odparuje. Dodajemy orzechy, kminek i szczypiorek. Skarmelizowane jabłka i kapustę umieszczamy na talerzu kładąc na nie grubo pokrojoną kaczkę. Polewamy cydrowym naparem pozostałym na patelni. Smacznego!

Dopełnienie smaku mięsa

Jabłka stanowią świetny dodatek do różnego typu mięs. Doskonale komponują się z wieprzowiną lub drobiem, ale i z rybami. Inspiracją do wypróbowania takiego połączenia mogą być przepisy na polędwiczki wieprzowe zasmażane z jabłkami i octem jabłkowym czy na też. Łososia z suszonymi jabłkami Obowiązkową pozycją w jesiennym menu są jednak przepisy na kurczaka lub kaczkę z jabłkowymi akcentami. Najlepiej pasują do nich odmiany o wyraźnym kwaśnym posmaku, np. boskoop, czyli niezastąpiona szara reneta.

Jesień jest okresem, w którym bogata oferta polskich jabłek pozwala odkryć nam na nowo głębię smaku
i różnorodność możliwości wykorzystania tego owocu. Efekty smakowe mogą zaskoczyć niejedno podniebienie!

jablko sm Fot._FreeImages.com_2

Może zainteresuje Cię:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *