Nocne jedzenie, do ostatniego klienta

30 maja 2014 r., piątek, godz. 21-2 lub do ostatniego klienta, jedzenie w 15 restauracjach.

Noc Restauracji jest próbą przeniesienia śródziemnomorskich tradycji wieczornego biesiadowania do Gdańska. Udział w nocnej akcji weźmie 15 restauracji, których szefowie kuchni przygotowali specjalne menu. Lokale będą czynne od godz. 21 do 2 lub ostatniego klienta zaś ceny popisowych dań wahają się od 28 zł do 49 zł.

Noc Restauracji – kilka miast bawi się kulinariami, tworząc z nich główny magnes dla mieszkańców i turystów. Wydarzenie w dużej mierze bazuje na ofercie wypracowanej w ramach miejskich szlaków kulinarnych, jak Białostocki Szlak Kulinarny, Kulinarny Poznań i Rozsmakuj się w Gdańsku, lecz nie ogranicza się wyłącznie do nich. W tym roku, po raz pierwszy w historii, Noc Restauracji otwiera się również na inne miasta! Poczuj dreszcz emocji nocnych łowów smaku nie tylko w Białymstoku, Gdańsku i Poznaniu!
Trzecia edycja imprezy:
  • restauracje będą otwarte do późnych godzin nocnych
  • każda restauracja przygotuje porywający pokaz kulinarny prowadzony przez szefa kuchni
  • każda restauracja przygotuje specjalne nocne danie – dostępne wyłącznie podczas Nocy Restauracji
  • każda restauracja przygotuje nocne menu – na duży apetyt oraz nocne danie – dla tych, którzy pragną poznać gamę smaków
  • odbędą się konkursy z atrakcyjnymi nagrodami
Bardzo ważnym elementem Nocy Restauracji jest jej temat przewodni: odkrywanie smaków miasta, regionu i świata. Szefowie kuchni, wykorzystując w swych kreacjach składniki tradycyjne dla miast, regionów czy nawet krajów, pozwolą odkryć smaki i aromaty w zupełnie nowy sposób.
Jedną z atrakcji będzie konkurs Nocne Danie Restauracji. Noc Restauracji jest jedna w roku i tylko jedna z restauracji zdobędzie miano – Grand Prix Nocy Restauracji. To atrakcyjność nocnego dania i głosy degustatorów  zadecydują o przyznaniu tego wyróżnienia.
Więcej o konkursie:
  • 4 Strony ŚwiataPrezentacja na temat zdrowego odżywiania i eko produktów – szef kuchni Tomasz Bis. godz. 21.00
    Filet z piersi kurczaka sous vide podany z kopytkami i warzywami sous vide więcej

    www.4stronyswiata.com 28 zł

  • BohemiaCzeska biesiada – dużo czeskiego jedzenia, bar na ogrodzie, muzyka na żywo
    Pieczona polędwiczka z puree z selera, karmelizowaną marchwią i sosem ciemny lager więcej

    www.bohemiabeercafe.pl36 złpobierz Nocne MenuBrovarnia Hotel GdańskSeminarium Piwne i uroczyste odbicie 10L beczki z piwem Brovarnia godz. 21.00

    Dorsz ze szparagami w cytrusowym sosie, szpinakiem i pureewięcej

    www.brovarnia.pl 46zł

  • DaMario RistoranteLive cooking Dania Nocnego
    Kaszanka z sandacza z sosem piernikowym oraz pikantnym kawiorem więcej

    www.damario.com.pl 32 zł

  • Dom Sushi w GdańskuLive show w wykonaniu sushimastera: przygotowywanie dań na oczach klienta + pokaz jak filetować łososia
    Płonący Dragon więcej

    www.domsushi.pl 33zł

  • Filharmonialive cooking Dania Nocnego
    Perliczka foie gras ze śliwką, kawą, lodami z chryzantemy, dziką różą…więcej

    www.restauracjafilharmonia.pl 46 zł

  • Gdański BowkeLive cooking Dania Nocnego, czyli jesiotra aromatyzowanego Machandlem
    Jesiotr aromatyzowany Machandlem z puree z wędzonego topinamburu, śliwki i jałowcawięcej

    www.gdanskibowke.com 32 zł

  • Inspiracja w Pałacu KościeszyNalewki owocowo-ziołowe, kapsułki z kaszubskiego sera koziego, god. 22-23
    Cielęcina sous-vide, sos demi-glace, puree z marchwi…więcej

    www.palackoscieszy.pl/restauracja.html34zł

  • Karczma SidłoLive cooking – Wątróbka z sarny na rozmarynowo-tymiankowej grzance w asyście orzechów nerkowca
    Zrazy z jelenia z kaszą i glazurowanym burakiemwięcej

    www.karczma-sidlo.pl 28 zł

  • Kokieterialive cooking – Smażone śledzie w towarzystwie delikatnej sałatki z ogórka małosolnego godz. 20.30 + muzyka na żywo w wykonaniu Mariusza Myrchy godz. 19-20.30, 21:30-23:00
    Pieczony dorsz podany na sosie z pieczonej papryki, skorzonery ze szparagami i maślanymi ziemniakami więcej

    www.restauracjakokieteria.pl 42 zł

  • KubickiLive cooking godz. 22.00
    Risotto z kaszy pęczak z szyjkami rakowymi i szpinakiem więcej

    www.restauracjakubicki.pl 28zł

  • Lao ThaiLive Carving w wykonaniu tajskiego kucharza
    Marynowany grillowany halibut w liściu bananowca po laotańsku więcej

    www.laothai.pl 29 zł

  • Mon Balzaclive cooking flambirowanych borowików z szynką prosciutto, oraz tatara z łososia z dodatkiem czerwonej cebuli i kaparów od godz. 21.00
    Kaszanka na flambirowanych borowikach z cebulką i ziemniaczkami więcej

    www.monbalzac.pl 29 zł

  • Restauracja Gdańska2 pokazy flambirowania deseru o 22.00 i Nocnego Dania, czyli pieczonej gęsi między 24.00 a 1.00
    Gęsia pierś pieczona marcińską zwana więcej

    www.gdanska.pl 49 zł

  • San Marco RistoranteWarsztaty robienia pizzy i muzyka na żywo
    Tagliolini z atramentem mątwy, karczochami, pomidorami i krewetkami więcej

    www.sanmarcoristorante.pl 41 zł

  • Swojski SmakDegustacja śledzia bałtyckiego w różnych odsłonach. godz. 23.00
    Dorsz na pomidorach z soczewicą z pieczonymi pomidorkami i swojskim chlebemwięcej

    www.swojskismak.pl 30 zł

  • VNS RestauracjaLive cooking – przygotowanie nocnego dania
    Łosoś na risotto borowikowym z parmezanem, szparagami i sosem ziołowymwięcej

    www.restauracja.vns.com.pl 36 zł

Może zainteresuje Cię:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *