List otwarty: oczyścić ze ,,skamielin komunizmu“ wymiar sprawiedliwości

SONY DSC

POMORZE. Jako byli więźniowie polityczni i byli internowani uważamy, że wraz z reformą wymiar sprawiedliwości powinien oczyścić się ze ,,skamielin komunizmu“ – czytamy w Liście otwartym, skierowanym do władz przez środowiska skupiające osoby więzione, represjonowane w okresie walki z komuną. Domagają się usunięcia z wymiaru sprawiedliwości  prokuratorów i sędziów, którzy oskarżali i skazywali opozycjonistów w procesach politycznych w PRL.

• Szanowny Pan Mateusz Morawiecki – Prezes Rady Ministrów
  • Szanowny Pan Zbigniew Ziobro – Minister Sprawiedliwości
  • Szanowny Pan Mariusz Błaszczak – Minister Obrony Narodowej
  • Szanowny Pan Marek Kuchciński – Marszałek Sejmu
  • Szanowny Pan Stanisław Karczewski – Marszałek Senatu

List Otwarty

My, byli represjonowani z lat 1981-89, zrzeszeni w różnych stowarzyszeniach na terenie kraju, przez ponad 25 lat domagaliśmy się wydalenia z wymiaru sprawiedliwości sędziów i prokuratorów, którzy wydawali wyroki skazujące w procesach politycznych w PRL. Domagaliśmy się reformy sądownictwa widząc przewlekłość procesów i wyroki na zamówienie. Wymiar sprawiedliwości przez ponad 25 lat wolnej Polski nie dokonał osądzenia oczywistych komunistycznych zbrodni dokonanych przez sprawujących władze w Poznaniu 1956 r., na Wybrzeżu w grudniu 1970 r i po wprowadzeniu stanu wojennego w Polsce w grudniu 1981 r. Po ,,okrągłym stole” wielu byłych przywódców Solidarności zaczęło się fraternizować z przywódcami komunistów i kreować ich na ,,ludzi honoru“.

Prawdziwych bohaterów zamordowanych przez sędziów – komunistycznych zbrodniarzy IPN wykopuje do dziś z bezimiennych dołów śmierci.

Reformę wymiaru sprawiedliwości, którą uchwalił Parlament w końcu 2017 r. poparło społeczeństwo a także nasze środowisko. Opozycja, nie mogąc pogodzić się z klęską w wyborach, wspólnie z ,,kastą sędziowską“ bronią swoich przywilejów, szukają poparcia w zaprzyjaźnionych środowiskach postkomunistycznych w kraju a także w lewackiej prasie za granicą. W walkę o reformą sądownictwa włączono także struktury Unii Europejskiej.

Popieramy działania rządu poprawiające warunki życia ludzi najuboższych, a także ustawy wprowadzające elementarny ład prawny wzmacniający naszą gospodarkę i państwo. W dniu 31. 08. 2017 roku weszła w życie długo oczekiwana przez nasze środowisko ustawa, która przywróciła godność ludziom represjonowanym, wielu z nich poprawiła byt i wiarę w to, że Polska o nich pamięta.

Ustawy uchwalone w końcu 2017 roku dotyczące wymiaru sprawiedliwości spełniły nasze postulaty. Powinno być nadal wdrażane prawo usprawniające działalność sądów i procesów sądowych. Tego oczekują zwykli obywatele.

Jako byli więźniowie polityczni i byli internowani uważamy, że wraz z reformą wymiar sprawiedliwości powinien oczyścić się ze ,,skamielin komunizmu“ i dlatego proponujemy aby:

1.Usunąć z wymiaru sprawiedliwości wszystkich jeszcze występujących zatrudnionych prokuratorów i sędziów, którzy oskarżali i skazywali opozycjonistów w procesach politycznych w PRL.

2. Sędziowie i prokuratorzy, którzy brali udział w procesach politycznych w PRL, a obecnie będący w stanie spoczynku, powinni zostać pozbawieni przywilejów związanych z przejściem w stan spoczynku i z mocy prawa otrzymywać jedynie zwykłą emeryturę pracowniczą obliczoną według wskaźnika 1,3%. Wdowy po zmarłych powinny otrzymać renty obliczone według tego samego wskaźnika jaki obowiązuje w powszechnym systemie emerytalnym.

3. Zdegradować do stopnia szeregowca i pozbawić odznaczeń i orderów oraz tytułów honorowych wszystkich prokuratorów i sędziów wojskowych oskarżających i wydających wyroki w procesach politycznych w PRL.

Uważamy, że wprowadzenie tych zmian pozytywnie wpłynie na etykę zawodową młodych sędziów i prokuratorów i ponownie oprze wymiar sprawiedliwości na fundamencie uczciwości i prawości, dając jednocześnie moralne zadośćuczynienie ofiarom totalitarnych praktyk PRL-owskiego „wymiaru sprawiedliwości“.

Gdańsk, 22 lutego 2018 r.

Sygnatariusze Listu Otwartego

• Czesław Nowak, Andrzej Osipów, Stanisław Fudakowski, Anna Kołakowska – Stowarzyszenie „GODNOŚĆ”
  • Adam Słomka – Centrum Ścigania Zbrodniarzy Kom i Faszystowskich
  • Zygmunt Miernik – Stowarzyszenie Weteranów Walki o Niepodległość „Niezłomni”