Rośliny użytkowe w dawnym Gdańsku

image description

image description

 

W dzisiejszych czasach poświęcamy wiele uwagi temu co jemy. Tworzymy coraz to nowe diety, by żyć jak najzdrowiej. Dlatego sądzimy, że wszyscy chętnie się dowiemy z wykładu pani dr hab. Moniki Badury, jakie rośliny występowały w diecie dawnych Gdańszczan.

Pani dr hab. Monika Badura – prof. UG, jest pracownikiem naukowym w Pracowni Paleoekologii i Archeobotaniki Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego. Od wielu lat zajmuje się badaniem próbek materiału roślinnego pozyskiwanego z badań archeologicznych.  W 2000 r. obroniła rozprawę doktorską zat. „Środowisko przyrodnicze i gospodarka średniowiecznego Kołobrzegu w świecie badań archeobotanicznych”. Jest autorką licznych artykułów poświęconych materiałom roślinnym pochodzącym z okresu średniowiecza i nowożytności. W 2011 r. opublikowała monumentalną książkę „Rośliny użytkowe w dawnym Gdańsku: studium archeobotaniczne”, stanowiącą podstawą pozycję w bibliotece każdego gdańskiego (i nie tylko gdańskiego) archeologa.

Tak więc serdecznie zapraszamy do Domu Uphagena, ul. Długa 12 na wykład:

Rośliny w diecie dawnych gdańszczan,

w środę 18 maja o godz. 17.00. Wstęp wolny

Może zainteresuje Cię:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *