Kaszubski Targ w centrum Gdańska

GDAŃSK. Po 70 latach nieobecności, ponownie powstaje w Gdańsku Targ Kaszubski, który będzie wizytówką handlowo-kulturalną regionu pomorskiego, tradycji kulinarnych i walorów przyrodniczo-krajoznawczych Kaszub.

W centrum starego Gdańska, którego znaczenie i dawna potęga oparte było na handlu ,istniały rozliczne Targi: Sienny, Węglowy, Drzewny, Rakowy, Maślany i wiele innych. Wszędzie tam można było spotkać Kaszubów, ale najbardziej z Kaszubami kojarzyły się Targ Kaszubski i Targ Rybny.

Na elewacji galerii handlowej „Madison” przymocowana jest nawet płaskorzeźba, którą zaprojektował artysta rzeźbiarz Wawrzyniec Samp a która upamiętnia istnienie Targu Kaszubskiego w Gdańsku.

Targ Kaszubski powraca. Pierwszy targ odbył się 21 czerwca. Przez lato w każdą niedzielę w godzinach 11.00-17.00 będzie funkcjonował w sąsiedztwie Małego Młyna przy ul. Rajskiej 2.

Na targu będzie można nabyć naturalne i certyfikowane produkty ekologiczne takie jak: wędliny, mięso, drób, nabiał, jaja, sery, miody, owoce, warzywa, przetwory, ryby, ciasta, soki, pieczywo, wyroby garmażeryjne, oleje, kosmetyki, środki czystości, przyprawy i wiele innych.

Kupcy oferować będą również potrawy i produkty tradycyjne i regionalne w szczególności posiadające logo „Dziedzictwo Kulinarne –Pomorskie”, a także wyroby artystyczne i rzemieślnicze.

Michał Piotrowski (gdansk.pl)

Może zainteresuje Cię:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *