Specjały tradycyjnej kuchni Kaszub, Kociewia i Żuław

wieprzowina_w_slojach_250

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego połączone z Regionalnymi Obchodami Dnia Samorządu Terytorialnego. W niedzielę, 1 czerwca w godz.9-17, na placu przy Katedrze Oliwskiej w Gdańsku będzie można posmakować specjałów tradycyjnej kuchni Kaszub, Kociewia i Żuław. Już po raz ósmy zagości tu Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego. O godz. 11.30 zostanie odprawiona msza św. w intencji osób pracujących na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego województwa pomorskiego oraz samorządowców. Następnie o godz. 13 rozpoczną się uroczystości związane z Dniem Samorządu Terytorialnego z udziałem marszałka województwa pomorskiego Mieczysława Struka podczas której wręczone zostaną odznaczenia państwowe – Medale za Długoletnią Służbę a także odznaczenia „Zasłużony dla rolnictwa”.

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego to dobra okazja do poznania i skosztowania znakomitych wyrobów żywnościowych o wysokiej jakości, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, najczęściej z lokalnych surowców, bo tylko takie mogą zostać wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.

Promocja potraw sporządzanych według tradycyjnych receptur jest jednym z zadań samorządów wojewódzkich. Pomorskie może się poszczycić aż 144 zarejestrowanymi produktami. Na krajową listę, którą prowadzi minister rolnictwa i rozwoju wsi, wpisano już 1247 produktów.

W alejce wzdłuż katedry będą rozmieszczone stoiska niewielkich rodzinnych masarni, serowarni, koła gospodyń przywiozą kuchy, przetwory, nie powinno zabraknąć pachnącego wiejskiego pieczywa, złocistego miodu, wędzonych ryb i lokalnych nalewek.

Święto pomorskich producentów rozpocznie się o godz. 9. Odwiedzającym będą przygrywać zespoły folklorystyczne. Swoje wyroby będą też oferować artyści rękodzielnicy. Spotkanie z pomorską żywnością zakończy się ok. godz. 17.00.

Województwo pomorskie znajduje się w ścisłej czołówce na liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Producenci żywności z naszego regionu zarejestrowali już 144 produkty. Od25 sierpnia 2011 r. do listy dołączyło sześć wyrobów, w tym cztery z ryb: klopsy rybne w zalewie octowej, kotlety kaszubskie, sielawa wędzona i szczupak z Jezior Raduńskich. Kolejne dwa to produkty z mięs: gęś pomorska pieczona i kiełbasa z Piekła z czarną gorczycą. 30 grudnia 2011 r. na listę wpisano 127. produkt – sos zimny żuławski. Wraz z początkiem 2012 roku, już 17 stycznia lista wzbogaciła się o 5nowych produktów. Do potraw mięsnych dopisano bitki dominikańskie, sałatka śledziowa po kaszubsku powiększyła listę produktów rybołówstwa, tort gdański i wafle gdańskie – wyroby piekarnicze i cukiernicze, a brëjka – kawa po kaszubsku wzbogaciła listę napojów. Następne dwa produkty, jabłko po czernińsku i zupę z pasternaku, wpisano 27 lipca 2012 r.  Na początku 2013 roku,  już 11 stycznia  na listę dopisano 135. produkt – chleb z Pirsna. Dwa miesiące później, 11 marca 2013 r. wykaz został wzbogacony o piwo pomorskie.

Żurawina z Kaszub ucierana na surowo, parzybroda, pasztet z pomuchla, rolmopsy ze śledzia bałtyckiego w zalewie słodko-kwaśnej, śledź bałtycki po rybacku, zacierka z mątewki i smalec z gęsi pomorskiej to kolejne pomorskie specjały kulinarne wpisane na prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Listę Produktów Tradycyjnych. Od29 kwietnia 2014 r. województwo pomorskie ma już 144 produkty tradycyjne, których receptury zostały spisane i zgłoszone do Ministerstwa Rolnictwa.

Może zainteresuje Cię:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *