Nie tylko śledź. Charakterystyka gdańskiej kuchni

Gdask, Stare Miasto

Gdańsk, Stare Miasto – Długi Targ

WARTO WIEDZIEĆ. Gdańsk, nadmorska stolica polskiej gastronomii i symbol biało-czerwonych dań – może pochwalić się najbardziej rozwiniętą kuchnią.

Polska posiada długą historię, bogatą tradycję, rozwiniętą kulturę oraz kuchnię na najwyższym poziomie. Cechą charakterystyczną narodowej gastronomii jest fakt, że niemal każde większe miasto posiada własne tradycyjne dania. Potrawy, które powstały na bazie najczęściej wykorzystywanych artykułów spożywczych oraz modyfikowanych przepisów. Miastem, które może pochwalić się najbardziej rozwiniętą kuchnię jest Gdańsk, nadmorska stolica polskiej gastronomii i symbol biało-czerwonych dań.

Dania mięsne

Najczęściej wykorzystywanym produktem w gdańskiej kuchni jest mięso, zwłaszcza wołowina i wieprzowina. Według historycznych podań mięso to było dostępne na jarmarku i trafiało na stół po każdym niedzielnym nabożeństwie. Popularnością cieszyły się również baranina i cielęcina, spożywane zwykle przez bardziej zamożnych mieszkańców. Gdańska szlachta raczyła się głównie dziczyzną. Mięso z dzika, cietrzewi, bekasów, kuropatwy, kaczki i sarny było niezwykłym rarytasem. Dania mięsne przyrządzane były głównie w formie pieczeni. Doskonały smak wydobywały przyprawy, takie jak pieprz, anyżek, gałka muszkatołowa, szafran, cynamon, imbir i gorczyca. Wierzono, iż przyprawy oczyszczają krew, dodają sił witalnych i posiadają cudowne właściwości. Stałym dodatkiem mięsnych dań były także sosy z cytryny, migdałów, octu, wina i miodu. Kucharze tworzyli niesamowite kompozycje smakowe będące chlubą polskiej kuchni.

Mięso gęsi

Gęś zajmowała szczególne miejsce w gdańskiej kuchni. Przyrządzano m.in. gęsie wątróbki, pasztety, wędzone ozorki, galaretę, a nawet kiełbasę. Gęś jedzono głównie z chrzanem, octem, śmietaną, oliwą oraz ogórkami małosolnymi lub świeżymi. Cechą charakterystyczną gęsiego mięsa był naturalny smak. Ptaki nie były karmione paszą z sztucznymi barwnikami i dodatkami. Tak jest do dziś. By mięso gęsi mogło trafić do renomowanej gdańskiej restauracji, np. tej w Hotelu Amber, musi pochodzić z naturalnych farm, w których nie podaje się zwierzętom pokarmu modyfikowanego genetycznie.

Ryby i owoce morza

Gdańsk jest miastem portowym, więc w jego kuchni pojawiają się również ryby. Najczęściej wykorzystywanymi rybnymi produktami były pieczone, wędzone lub jedzone z beczki dorsze i śledzie. Popularne były również łososie, pstrągi, karpie i szczupaki. Najbogatsi mieszkańcy raczyli się, także ostrygami podawanymi na surowo z sokiem z cytryny lub gotowanymi w winie.

Piwo jopejskie

Głównym dodatkiem każdego dania było piwo, a dokładnie piwo jopejskie. Gęsty piwny syrop, który powstał w 1449 roku i do dziś zachował swoją tradycyjną konsystencję. Nazwa browaru pochodzi od drewnianego czerpaka, wykorzystywanego podczas zalewania słody gorącą wodą. Najlepsze piwo produkowano w browarni Jana Heweliusza znajdującej się w piwnicy ratusza Starego Miasta.

Największe polskie miasta posiadają regionalną kuchnie składającą się z potraw przyrządzanych według lokalnych przepisów. Jednym z takich miast jest Gdańsk, nadmorskie miasto, które posiada bogaty wybór dań. Gdańskie potrawy to połączenie wielu smaków i aromatów, chluba miasta i jedno z najlepszych atrakcji turystycznych. Właściciele nadmorskich restauracji nie zapominają o korzeniach i podają tradycyjne potrawy. Jedną z najlepszych restauracji można znaleźć w Hotelu Amber.

Może zainteresuje Cię:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *